Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Alternatywne źródło energii

8 odpowiedzi w tym temacie

husky.kaski

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 168 postów
  • LocationKęty
U naszego zagranicznego kuzynostwa (zombiehunters.org) znalazłem link, jak zrobić turbinę wiatrową. konstrukcja nieco zbyt wymagająca jak na mnie, ale może ktoś spróbuje. Co o tym myślicie? http://www.otherpower.com/17page1.html
Brony forever

Toy Soldier

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • LocationPoznań
Znajomy na wsi ma coś takiego, z tego co pamiętam to zrobił ją własnoręcznie ale aby móc ją ustawić to musiał przebrnąć przez mnóstwo papierków. Znalazłem coś takiego http://ladnydom.pl/budowa/1,106578,3528 ... as=3&ias=3

AbraKadabra

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 533 postów
  • Locationmałopolska
Ja mam zamiar zbudować coś takiego. Do tego celu chce użyć czterech prądnic (nie alternatorów!) samochodowych na 12V. Połączyć je równolegle a uzyskany prąd "wyprostować" i przepuścić przez akumulator około 110Ah minimum. Do akumulatora podłączę konwerter 12V/~240V i w ten sposób uzyskam zwykły prąd jak w gniazdku z tym że obsługujący maxymalnie sprzęt o mocy nie większej jak 200W - ale to mi wystarczy do np. awaryjnego oświetlenia czy zasilania lodówki w razie przerwy w dostawach prądu sieciowego.

W skrócie schemat:
Wiatrak -> prąd zmienny 12V 200W -> Prostownik -> Prąd stały 12V 200W -> Akumulator 12V 110Ah -> Konwerter 12V na ~220V -> Sieć awaryjna o napięciu ~220V 200W

Myślę że to zadziała. Jak rozrysuję projekt to wrzucę w ten temat fotki.
Moje nowe opowiadanie "CZERWONY KAPTUREK" dostępne w karczmie.

husky.kaski

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 168 postów
  • LocationKęty
Natknąłem się na ciekawy link.
http://krowiaste.pl/...-letni-elektryk
Warunki prawie post-apo, brak surowców, warunków, wyszkolenia itd. A jednak się da, bez fachowców, podań, zezwoleń, prawa budowlanego, podpisów, papierków czy biurokracji.
Brony forever

zombiehunter

Zwiadowca

• Użytkownik
  • PipPip
  • 41 postów
Szukałem trochę w internecie i niestety nie znalazłem więc zostawię mój pomysł tutaj, a kto wie może coś się z niego wykluje :D.
Mój pomysł opiera się na wykorzystaniu akumulatorów samochodowych jak jednorazowych baterii ( w końcu w filmach widzimy malownicze autostrady usiane porzuconymi samochodami, pytanie jak ten prąd skonwertować ( bodajże w aku jest stały a do ładowarki, zmienny ) i zmienić napięcie, mój pomysł może wydawać się trochę dziecinny, ale jeśli możemy aku naładować ( w jakimś tesco było ostatnio takie fikuśne małe urządzonko do tego, które sobie zresztą na zimę kupiłem ) to analogicznie możemy z niego prąd " wycisnąć".
Jeśli ktoś rozwinie mój pomysł będę wdzięczny :D

MarcoPralco

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 135 postów
  • LocationDzierżążno/Pomorskie
Na pewien okres czasu pomysł może być dobry, ale akumulatory tracą zgromadzoną energię nawet gdy się ich nie używa. Minie trochę czasu i nie znajdziesz ani jednego naładowanego. Do tego tych samochodów może wcale nie być tak dużo, jak piszesz. Sam akumulator też wcale nie ma takiej dużej pojemności, starczy do jakiegoś prostego oświetlenia i radia, ale jak podłączysz pod niego komputer, lodówkę itp, to się rozładuje w mgnieniu oka.

W akumulatorze jest prąd stały i aby naładować komórkę ,czy laptopa też jest potrzebny prąd stały. Musiałbyś tylko odpowiednio ten prąd (napięcie i natężenie) z aku zmniejszyć, żeby można było bezpiecznie coś naładować.
Prostownik, który zapewne w tym tesco kupiłeś, nadaje się tylko do ładowania akumulatora. Nie da się go łatwo przerobić, żeby z 12v prądu stałego robił 220v zmiennego. W ogromnym uproszczeniu wygląda ten prostownik tak:
gniazdko220v--->transformator ---->już dużo mniejszy prąd ok 12v, ale wciąż zmienny--->mostek prostowniczy---->prąd stały 12V
Jest to jak napisałem wielkie uproszczenie, ale na takiej zasadzie to działa. Mostek prostowniczy nie może działać w drugą stronę, tzn. zamieniać prądu stałego na zmienny. Do tego służy (elektrykiem nie jestem, więc w razie czego poprawcie) falownik.
Wyglądałoby to tak
Akumulator 12v prądu stałego--->falownik--->prąd zmienny 12v--->transformator---> prąd zmienny 220v

Jeżeli nie jesteś biegły w elektronice, to nie ma sensu samemu takiego czegoś robić. W internecie można znaleźć całą masę takich gotowych urządzeń. Zarówno gotowych przetwornic 12v na 220v (ceny już od ok 100zł), jak i ładowarek samochodowych do laptopów i komórek.

AbraKadabra

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 533 postów
  • Locationmałopolska

Wyświetl postUżytkownik MarcoPralco dnia 13 luty 2012 - 17:27 napisał

Jeżeli nie jesteś biegły w elektronice, to nie ma sensu samemu takiego czegoś robić. W internecie można znaleźć całą masę takich gotowych urządzeń. Zarówno gotowych przetwornic 12v na 220v (ceny już od ok 100zł), jak i ładowarek samochodowych do laptopów i komórek.

Już o tym pisałem 4 posty wyżej (na temat przetwarzania prądu stałego z aku na zmienny gniazdkowy), więc wykażcie trochę dobrej woli i poszukajcie se takich gotowych rozwiązań w śmiesznych pieniądzach na Allegrogo choćby. Podpowiem że wygląda to tak:
Dołączona grafika

Z jednej strony wpinasz do aku a w gniazdku urządzenia pojawia ci się magiczne 220V o mocy rzędu 150 - nawet 500W z zależności od urządzenia. ;)
Moje nowe opowiadanie "CZERWONY KAPTUREK" dostępne w karczmie.

raffie

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 138 postów
  • LocationSiepraw k. Krakowa
Przetwornica to dobry pomysl ale zalezy co nia chcesz zasialac. Jakies proste urządzenia tak ale np już delikatna elektronike odradzam. Tanie przetwornice daja bardzo "brudny" prad a potrzebna jest prawie idealne sinusoida. Oczywiscie sa przetwornice dajace pelny sinus ale cenowo sa duuuzo droższe.
Pozdrawiam
Rafał

LARPAK

Snajper

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 824 postów
W marketach np. Intermarche można spotkać przetwornice do samochodu za ok. 70 - 100 zł, ale laptopa bałbym się tym zasilać.
Mają one różną wydajność czy też moc więc pewnie do czegoś się nadadzą.

Na allegro można nawet znaleźć opiekacz 12V (kuchenkę) więc szukałbym w urządzeniach turytystycznych.

A co do alternatywnych źródeł energii to moim zdaniem powinniśmy wypracować jakiś model z części ogólnie dostępnych i coś takiego wykonać.
Kiedyś w książce typu Adam Słodowy była prosta elektrownia wiatrowa z dynama rowerowego.
Może by szukać czegoś na tym polu, aby chociaż zasilić ładowarkę do baterii?

A może iść w drugą stronę wzorem gry Metro 2033 i przerobić dostępne za grosze ręczne latarki na ładowarki?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych