Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

PANIC ROOM

22 odpowiedzi w tym temacie

huzar

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 322 postów
  • LocationSkwierzyna
Kiedyś mieszkałem na śląsku konkretnie okolice Gliwice. Tam wszystkie bloki budowane w okresie powojennym budowane były ze schronami i to takimi aby pomieścić wszystkich mieszkańców budynku. Mieściły się w piwnicy budynku. Z każdego schronu prowadziło podziemne wyjście awaryjne (w odległości 1/3 wysokości bloku) w przypadku zawalenia. Schrony były czynne jeszcze na początku lat 70 - tych. W pełni wyposażone. Ze szczelnymi drzwiami betonowo stalowymi, działającymi filtrami powietrza, sanitariatami. Od czasu do czasu prowadzone były ćwiczenia OC podczas których sprawdzano ich funkcjonowanie, zachowanie ludności i służb. Dołączona grafika Tak wyglądają z zewnątrz te budynki. Przeznaczenie oczywiście ochrona ludności w przypadku nalotu (wtedy NATO :) ). Potem (po okresie zimnej wojny) utrzymywanie było zbyt kosztowne. Modne stało się zakładanie w tych pomieszczeniach "klubów" przez młodzież i urządzanie tam dyskotek (głośna muzyka nikomu nie przeszkadzała). Teraz dewastacja i ruina. Przypuszczam, że o czymś takim pisze dublet.
Schron (do ochrony), bunkier (do prowadzenia walki) to nie PR i o tym jest inny post.
Teraz na temat. PR powinien znajdować się w mieszkaniu, Żeby było się gzie schować jak "Przyjdą nocą i kolbami w drzwi załomocą ..." W bloku problem - zazwyczaj mało przestrzeni. Ja bym się skupił na dobrym zamaskowaniu miejsca gdzie można by było się schować i przeczekać (wezwać pomoc).
Japończycy na swoje problemy wymyślili coś takiego
http://www.sfora.pl/...mi-g36389-32379

AbraKadabra

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 533 postów
  • Locationmałopolska
Fajna ta japońska "bańka" ale oni są mali to wejdą - my (ja mam 182cm) to raczej nie koniecznie :lol:.

Kiedyś śniło mi się że byłem żydem i ukrywałem się przed szkopami w jakiejś starej kamienicy. W tym śnie moim panic room'em był nieczynny piec kaflowy (wiem - żyd + piec = dziwne skojarzenie :wacko: ). Wyglądało to tak, że jak tylko usłyszałem kroki żołnierzy na klatce schodowej to wskakiwałem do tego pieca od góry przez wykuty otwór a piec był pusty w środku i tam przeczekiwałem rewizję mojej kwatery a szkopy strasznie się wkurzały każdorazowo "odchodząc z kwitkiem".

Potem zacząłem nad tym myśleć i doszedłem do wniosku (po obejrzeniu kilku piecy kaflowych w różnych domach) że takie rozwiązanie jest naprawdę realne i może być to niezły schron-kryjówka przed agresorem. Piece z reguły są na tyle wysokie że z podłogi nikt nie zauważy otworu w górnej części - dodatkowo można tam założyć jakiś właz maskujący. Poza tym można nawet stworzyć pozory że piec jest używany stawiając przy nim łopatkę, węglarkę a palenisko zasypać popiołem. Kwestia wyobraźni. Agresor przetrzepie mieszkanie, szafy, wersalki, balkony, wannę itp. miejsca a piec raczej zostawi w spokoju - tym bardziej jak zobaczy uchylone palenisko i resztki popiołu czy węgla. :rolleyes:
Moje nowe opowiadanie "CZERWONY KAPTUREK" dostępne w karczmie.

raffie

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 138 postów
  • LocationSiepraw k. Krakowa
A potem zdecyduje sie na chwile odpoczynku i napali w piecu :D...
A na poważnie to faktycznie bardzo fajny pomysł dla mieszkających w kamiennicach.
Pozdrawiam
Rafał

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych