Trafna bo w momencie gdy odczuwa się ruch broni w stronę przeciwną do wylotu pocisku to jest on już w tarczy (no na pewno poza wlotem lufy).
W pneumatykach sprężynowych i owszem ruch sprężyny odbicie tłoka ma znaczenie (dlatego strzela się trochę inaczej - dłużej utrzymując celowanie) ale nie ma tego zjawiska w PCA lub PCP. Co do zmęczenia i tendencji sztywniejszego trzymania przy kolejnych strzałach z broni palnej to się zgadzam. Na pewno wszystkiego w temacie balistyki nie przeczytałem ale co do praktyki to zapewniam, że swoje już wystrzelałem

. Z mojego doświadczenia nie tylko osobistego jako strzelca ale również prowadzącego strzelania zauważyłem, że ci co dobrze strzelają z broni pneumatycznej dobrze strzelają też i z palnej. Oczywiście inne jest strzelanie do celu nieruchomego a inne bojowe, dynamiczne czy szybkie, a jeszcze inne do celów ruchomych.
Było o strzelnicach więc przedstawiłem alternatywę. Strzelnicę do broni pneumatycznej, którą można łatwo zorganizować bo nie obejmują ją wymogi ustawy o broni i amunicji. I lepiej strzelać po dziesięć sztuk amunicji co dziennie (na celność i skupienie) niż 100 raz na tydzień.