Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

STRZELNICA

• Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

saveoursouls

Świeżak

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
Każdemu się wydaje żeby strzelać to nic nie trzeba robić...bierzesz gnata i walisz zombie headshot i do przodu.
Nic bardziej mylnego, trafić szybko i gładko w głowę nie jest łatwo , tym bardziej trafić cel będący w ruch a już na pewno trafić celu będący w ruch gdy samem jest się w ruchu.
Tu polecam treningi IDPA lub IPSC.

Dołączona grafika

saveoursouls

Świeżak

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów

LARPAK

Snajper

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 824 postów
Mam takie pytanie: mianowicie co ten post/temat wnosi ogólnie do tematyki forum?

Takie kwestie typu, że strzelać to trzeba umieć były już poruszane w kwestii prawa do posiadania broni palnej czy ogólnie przy jej opisywaniu itd.

Czy może jest to reklama tych dwóch strzelnic?

Ceny są takie nawet w jednej, w drugiej nie znalazłem cennika.
Tylko jeżeli ktoś nie posiada patentu strzeleckiego (koszt wyrobienia ok. 500 zł lub więcej dla osób powyżej 21 lat o ile się to nie zmieniło) czyli pozostaje płacenie za instruktora...

raffie

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 138 postów
  • LocationSiepraw k. Krakowa
też właśnie nie wiem o co chodzi.
jak sie sie strzelac celnie (nie mówiać już o headshotach) to trzeba sporo tej ammo wywalic. ja sam mialem dluuuga przerwe i tak zardzewialem ze na poczatku z 25m nawet w poppera nie trafilem :D. wiec albo płacisz mnóstwo za ammo, wynajem broni i instruktora albo robisz patent i kupujesz wlasna bron. a weekendowe pykanie po 30 sztuk naprawde niewiele daje (moze poza samym oswpjeniem sie z bronia i nabraniem w miare rozsadnych nawyków bezpieczeństwa)

Koszty samego egzaminu to 400 + badanie. Do tego członkostwo w klubie (w moim przypadku wpisowe + roczna opłata drugie 400 - w zależności od klubu).

Walking dead...KIEDY NASTEPNY ODCINEK..!!!??? GRR :D
Pozdrawiam
Rafał

saveoursouls

Świeżak

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
panowie żadna reklama... macie temat przetrwanie... więc może ktoś szuka miejsca do postrzelania - jak tak to proszę podałem linki.
co do tematu prawo i broń to popatrzcie sobie na inne fora szkolenie i prawo to są oddzielne tematy.
co do zardzewienia... polecam odrdzewiacz - GLOCK 17 plus wkłady co najmniej raz w tygodniu 100szt.amo - PRZECHODZI !!!

LARPAK

Snajper

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 824 postów
Opłata w klubie jest zależna od klubu więc nie można powiedzieć "drugie 400". Za sam patent płaciłem 400 zł, ale jak kumpel robił to ze strzelaniem kosztowało go więcej.
Ja miałem strzelanie zapewnione z klubowej amunicji więc w ramach składki było.

Tak czy inacej czekam na odpowiedź autora tematu o co mu chodzi.

EDIT:
mój post pojawił się równo z postem autora tematu.

Więc skoro ktoś szuka miejsca to zapyta, poszuka w internecie - jak się chce to nie jest to problem.
Tak czy inaczej nadal nie widzę odzwierciedlenia tego co napisałeś w pierwszym poście z tym co powyżej.

raffie

Przewodnik

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 138 postów
  • LocationSiepraw k. Krakowa

Wyświetl postUżytkownik LARPAK dnia 19 styczeń 2012 - 17:40 napisał

Opłata w klubie jest zależna od klubu więc nie można powiedzieć "drugie 400". ..

Oczywiście, przepraszam za potencjalna dezinformacje. Post zedytowany
Pozdrawiam
Rafał

saveoursouls

Świeżak

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
ok linki usunięte skoro ma nie być krypo reklamy to nie ma

huzar

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 322 postów
  • LocationSkwierzyna
Jeśli chodzi o trening strzelecki używam broni pneumatycznej. Tanio i na miejscu (mam warunki). Zasady celowania, złożenia się do strzału i zasady bezpieczeństwa te same (nie mam na myśli przepisów dotyczących strzelnicy). Oczywiście do rzutek czy biegnącego zająca postrzelać się nie da. Od czasu do czasu z broni palnej strzelić trzeba. Ale nie ma co demonizować takich zjawisk jak "odrzutu" czy "podrzutu" jest to zjawisko po postrzałowe i nie ma wpływu na celność oddania strzału (chyba, że strzela się serią).

AbraKadabra

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 533 postów
  • Locationmałopolska

Wyświetl postUżytkownik huzar dnia 19 styczeń 2012 - 23:12 napisał

...Ale nie ma co demonizować takich zjawisk jak "odrzutu" czy "podrzutu" jest to zjawisko po postrzałowe i nie ma wpływu na celność oddania strzału (chyba, że strzela się serią).

dzzzzzzz.... zjawisko po postrzałowe (?) :blink: Nie wiem czy trafna nazwa, ale owe zjawisko podrzutu czy odrzutu (kopa) ma wpływ na celność strzału - niestety. Zwłaszcza (i tu zaskoczenie) w pneumatykach (echo sprężyny czy odbicie tłoka)! Pisałem o tym w temacie "pozostała broń", w podtemacie o wiatrówkach. A przy większym jebnięciu (broń palna) jest niestety jeszcze gorzej, choćby odrzut zbierany na nadgarstek czy ramię męczy strzelca i powtarzalność strzałów maleje (tendencja do coraz sztywniejszego trzymania broni w miarę zmęczenia). Poza tym skutków odrzutu i podrzutu jest wiele więcej (cała ciekawa nauka jest temu poświęcona więc odsyłam do odpowiednich podręczników na temat balistyki i nie tylko) i polecam poszerzać swoją wiedzę (empirycznie też). :ph34r:
Moje nowe opowiadanie "CZERWONY KAPTUREK" dostępne w karczmie.

huzar

Rekrut

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 322 postów
  • LocationSkwierzyna
Trafna bo w momencie gdy odczuwa się ruch broni w stronę przeciwną do wylotu pocisku to jest on już w tarczy (no na pewno poza wlotem lufy).
W pneumatykach sprężynowych i owszem ruch sprężyny odbicie tłoka ma znaczenie (dlatego strzela się trochę inaczej - dłużej utrzymując celowanie) ale nie ma tego zjawiska w PCA lub PCP. Co do zmęczenia i tendencji sztywniejszego trzymania przy kolejnych strzałach z broni palnej to się zgadzam. Na pewno wszystkiego w temacie balistyki nie przeczytałem ale co do praktyki to zapewniam, że swoje już wystrzelałem ;) . Z mojego doświadczenia nie tylko osobistego jako strzelca ale również prowadzącego strzelania zauważyłem, że ci co dobrze strzelają z broni pneumatycznej dobrze strzelają też i z palnej. Oczywiście inne jest strzelanie do celu nieruchomego a inne bojowe, dynamiczne czy szybkie, a jeszcze inne do celów ruchomych.
Było o strzelnicach więc przedstawiłem alternatywę. Strzelnicę do broni pneumatycznej, którą można łatwo zorganizować bo nie obejmują ją wymogi ustawy o broni i amunicji. I lepiej strzelać po dziesięć sztuk amunicji co dziennie (na celność i skupienie) niż 100 raz na tydzień.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych