Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Gotowanie w terenie-"grzejnik' i gary - Zombie Zone Forum - strona 2

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Gotowanie w terenie-"grzejnik' i gary


24 odpowiedzi w tym temacie

#21
MarcoPralco

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 380 postów
  • LocationGdańsk
Ta "świeca" prezentowana przez huzara to sposób stary i szerzej znany wśród drwali i ludzi zamieszkujących chłodniejsze części Europy.
Tutaj http://survival.com..../test_sn22.html jest wszystko pokazane. Niestety po ukraińsku :/
Tutaj http://www.city-data...ish-candle.html na szczęście po angielsku.

#22
ziolo

    Zombie Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1901 postów
Szwedzka świeca jest nawet do kupienia gotowa w castoramie z tego co widziałem.
Na kilku stacjach benzynowych też widziałem tylko mniejsze.

#23
predatoraf

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 147 postów
  • LocationWałbrzych
Podchodziłem bardzo sceptycznie do tej szwedzkiej świecy, że niby jak by to miało się palić ogniem, w mojej wyobraźni prezentowało się to tak: Pomiędzy 4 części drewna wrzucamy gazety, gałęzie czy co tam mamy, a otrzymujemy dym i tak w kółko, ALE dzisiaj zrobiłem test i jestem pod ogromnym wrażeniem tego cuda :)
Przytargałem z lasu mokre drewno, przerąbałem je siekierą na 4 części, kilka razy związałem zwykłą przezroczystą taśmą klejącą, na spód tej konstrukcji dałem podgrzewacz (ta mała okrągła świeczka) podpaliłem, a od góry włożyłem rulon kartki papieru 10x15cm.
Pierwsze 2min- dymi jak cholera
4min-widać ogień, gazeta nasiąknęła woskiem ze świeczki i robi jako duża świeczka :)
5min- z owej konstrukcji wydobywa się ogień
7ma minuta- jak tylko zawieje wiatr znad drewna widać ogień wysokości ok 35cm.
Mija 30min, płomień utrzymuje stałą wysokość ok 10cm nad paleniskiem
Zaczyna się ulewa, a drewna nie sposób zgasić ;)
Tak więc polecam, ja już zrobiłem sobie przenośną wersję tego "mini ogniska" bo "Dobry harcerz nosi nawet drzewo do lasu"
Owy komin będzie moim podstawowym źródłem ognia do gotowania i robienia potraw, a zaraz po nim kuchenka esbit. Oba te wynalazki lądują w moich, ZE (zestawie ewakuacyjnym) .W najbliższym czasie skołuję coś na gaz ;)

1. By być pewnym, że zagotujemy 500ml wody przy użyciu kuchenki ESBIT potrzebne są 3pastylki paliwa

2. Mini recenzja Świecy Szwedzkiej

Tak wygląda moja świeca przed użyciem + paliwko+ 10x10cm kartka papieru:
Dołączona grafika


1minuta po zapaleniu paliwka:
Dołączona grafika

No i 7min po zapaleniu :D
Dołączona grafika
A na końcu filmik:

Użytkownik predatoraf edytował ten post 27 czerwiec 2012 - 20:18

Umrze naród, w którym umarli bohaterowie.- Leonidas

#24
Kaktus Morderca

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 postów
Rodzima odpowiedź na Kelly Kettle i kilka innych, znanych, patentów http://www.survivalkettle.pl/
"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

#25
impact

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów
  • Locationrawa/wawa/koncewo
W zalezności od długosci wyprawy gotuje na ogniu głównie zebra pots 12cm
kuchenka gazowa to tytan z firmy keith snow peak





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych