Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Magazynowanie warzyw i owoców. Jakie sposoby? - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Magazynowanie warzyw i owoców. Jakie sposoby?


13 odpowiedzi w tym temacie

#1
Brodeon

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów
Cześć wszystkim, przez dłuższy czas zastanawiałem się w jaki sposób można składować warzywa i owoce. Oczywiście chodzi mi o te najbardziej podstawowe produkty jak jabłka, ziemniaki, marchew, i inne warzywa i owoce hodowane w Polsce. Zakładajmy także że będziemy mieli braki w dostawie prądu związane z brakiem paliwa, więc lodówka odpada :). Znacie może dobre i sprawdzone metody do przechowywania i konserwowania warzyw i owoców?

#2
LARPAK

    Zombie Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3283 postów
Podstawowe to robienie tzw. "słoików" czyli pasteryzowanie np. owoców w postaciu komptów etc.
Sam muszę się nauczyć tego robić i jest to przydatna rzecz!

#3
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Przepisów na robienie przetworów w słoikach zarówno owoców jak i warzyw jest mnóstwo.
Warzywa od lat przechowuję w piwnicy, w skrzynkach przesypane suchym piaskiem zachowują długo świeżość. Jabłka rozłożone na papierze (zimowa odmiana) w chłodnym niezbyt suchym miejscu (strych) też przechowują się bez problemów całą zimę. Polecam suszenie warzyw i owoców a następne szczelne ich zamknięcie (niektóre mają już trzy lata i żadnych objawów psucia).
Cebula i czosnek po obsuszeniu w niezbyt suchym przewiewnym miejscu (strych) w koszu spokojnie przetrzyma całą zimę.
Kapustę i ogórki można zakisić w beczkach (teraz można kupić różnych rozmiarów beczki plastikowe przeznaczone do tego celu (do produktów spożywczych).
Owoce oczywiście można przerobić na nalewki lub wino - (tak przerobione z czasem tylko zyskują). ;)

#4
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Przepisów na robienie przetworów w słoikach zarówno owoców jak i warzyw jest mnóstwo.
Warzywa od lat przechowuję w piwnicy, w skrzynkach przesypane suchym piaskiem zachowują długo świeżość. Jabłka rozłożone na papierze (zimowa odmiana) w chłodnym niezbyt suchym miejscu (strych) też przechowują się bez problemów całą zimę. Polecam suszenie warzyw i owoców a następne szczelne ich zamknięcie (niektóre mają już trzy lata i żadnych objawów psucia).
Kapustę i ogórki można zakisić w beczkach (teraz można kupić różnych rozmiarów beczki plastikowe przeznaczone do tego celu (do produktów spożywczych).
Owoce oczywiście można przerobić na nalewki lub wino - (tak przerobione z czasem tylko zyskują). ;)

#5
Brodeon

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów
A co z np. ziarnami? Jak zabezpieczyć taki magazyn przed szkodnikami?

#6
wilcham

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 385 postów
Nie napisałeś, czy chodzi ci o wekowanie, suszenie, kiszenie itp. czy przechowywanie nie przetworzonych. Przy "surowych",jeśli masz dom jednorodzinny, to wtedy najlepsza jest osobna, częściowo lub całkiem wkopana piwniczka. Poguglaj sobie hasło "root cellar" i jeśli nie znasz angielskiego, to pooglądaj zdjęcia. Ale sama piwniczka to tylko start, żeby się dobrze warzywa i owoce przechowywały, to już cała filozofia istnieje - dobór warzyw, ich odmian, czas i miejsce uprawy, sposób i moment zbioru itd. Podobno nawet faza księżyca ma znaczenie przy zbiorze, ale to już chyba przesada :)
Vigilate itaque, quia nescitis diem neque horam.

#7
Brodeon

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba wiem już wszystko w tym temacie, ale jeszcze się doszkolę :D.

#8
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Najprostsze ,,słoiki": Słoiki dokładnie umyć, zakrętki też. Owoce, dla przykładu maliny, włożyć do słoików. Zasypać cukrem przy dużych słoikach, jakieś 2 łyżki stołowe. Zalać to przegotowaną wrzącą wodą, aż po sam gwint słoika. Zakręcić. Następnie włożyć do garnka, który od spodu będzie wyściełany szmatą, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z metalem, zalać wodą. Wodę w garnku ze słoikami zagotować, przetrzymać gotując wode jakieś 5 minut, i wyłączyć palnik w kuchence gazowej, pozostawić w garnku do ostygnięcia. Jak ostygnie, to wyjąć, i mamy już słoiki.. Nic prostszego.
Polecam się na przyszłość :D

#9
olo

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • LocationŚląsk
Małe sprostowanie.

Zakręcić dopiero po zagotowaniu się wody w dużym garnku (i jeśli trochę poczekamy to też w słoikach).
Potem dopiero wyłączyć kuchenkę.
Dzięki temu w słoikach będzie mniej powietrza, bo podczas gotowania będzie nad powierzchnią wody para wodna.
A po ostygnięciu para się skropli i zrobi się podciśnienie, które zassie zakrętki i dodatkowo uszczelni.

#10
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Ja tak robię od bardzo dawna, moja babcia też. Wiec i Twój i mój sposób jeśli działa jest dobry.

#11
olo

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • LocationŚląsk
Hmmm, ale to gotowanie słoików w garnku właśnie po to jest by taki wrzący słoik zakręcić dopiero.
Przecież zalewasz owoce przegotowaną/wrzącą wodą.
To po co by było przegotowywać ją raz jeszcze.

Edit: no chyba, że zakrętka w słoiku może wypuszczać powietrze, jeśli w środku wzrasta ciśnienie, za to "zassać" gdy ciśnienie na zewnątrz jest większe - to by na jedno wychodziło.

#12
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Żeby przeprowadzić pasteryzacje? Samo zalanie przegotowaną gorącą wodą nic nie da. trzeba jeszcze w wysokiej temperaturze je wygotować

EDIT: Żeby było mniej powietrza zalewasz więcej wody. i wychodzi na to samo.

Użytkownik Hummel edytował ten post 26 sierpień 2012 - 22:21


#13
Kosa

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 355 postów
  • LocationOsiek
Tylko jedyne co dam nam kilku krotne gotowanie to rozwalenie całkowite witamin i reszty dobrych składników....

Jeśli już to lepiej ususzyć warzywko/owoce by zachować witaminy.

#14
sany91

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
To najlepiej kiszonki robić warzywa wtedy zachowują swoje witaminy :)





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych