Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Suchary, ciastka - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Suchary, ciastka


14 odpowiedzi w tym temacie

#1
KnockeR

    Administrator

  • Administrator
  • 1739 postów
Zabiera ktoś suchary w teren? Zastanawiam się nad sucharami SU-2 ale nie przepadam za kminkiem. Może macie jakieś alternatywy, które nie kruszą się w torbie od byle dotknięcia.
U karalucha znalazłem jeszcze coś takiego http://www.karaluch....owe,40,131.html testował ktoś?
When the Zombies come, I'll be ready!
Zombie Zone Survival w świecie postapokalipsy!

#2
Łasky

    Rekrut

  • Moderator
  • 595 postów
  • LocationWodzisław Śląski
Ja ostatnio brałem w góry suchary bieszczadzkie - niestety też średnio lubię kminek a one go zawierają. Jakiś czas temu dorwałem włoskie suchary chlebowe w Biedronce i są smaczne ale bardzo kruche wiec na wypad w teren się nie nadają :(

#3
LARPAK

    Zombie Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3283 postów
SU-2 kruszą się jak cholera, a do tego są strasznie twarde.
Swego czasu straciłem przy ich jedzeniu plombę w zembie, a w efekcie końcowym ząb.
Praktycznie od tamtej pory ich nie ruszam.

Są też wersje bez kminku, ale nie pamiętam czy mają nazwę SU-2 czy SU-1/SN-1/SN-2, a chwilowo nie chce mi się sprawdzać.

#4
Kaktus Morderca

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 postów
Tak jak Łasky, używałem "bieszczadzkich sucharów" firmy San, mają kminek i się kruszą więc raczej Ci nie podejdą, ale ja je bardzo lubie. Te SU-2 to mam tylko z racji żyw. ale w sumie jeszcze zadnej paczki nie otworzyłem ;) Ciastka z karalucha też pewnie spróbuję jak będe robił jakieś większe zamówienie.

Czasami biore też różnego rodzaju "chlebki" i wafle ryżowe, które można dostać w spożywczakach, ale one zajmują dużo miejsca, chociaż raczej się nie kruszą bo są w kartoniku.

Zawsze można sucharami wypchać menażki czy inne lunchboxy (słowo śniadaniówka skazane jest chyba już na śmierć :P) i problem kruchości jest wstępnie rozwiązany.
"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

#5
wilcham

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 385 postów
A może samemu zrobić? Tu http://americancivil...ar_cooking.html są przepisy, jak zrobić suchary Union Hardtack - czyli stary sprawdzony przepis jeszcze z Wojny Secesyjnej.
Vigilate itaque, quia nescitis diem neque horam.

#6
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Gdzieś już na forum podawałem przepis na suchary domowej roboty. Kminek do Su-2 dodawane są specjalnie bo poprawiają trawienie ale jak ktoś kminku nie lubi to trudno.
Proponuję jeszcze obważanki takie jak te http://www.flickr.co...ini/1771114725/ kupuję je w Intermache.
Inna alternatywa to przygotowanie sucharów z bułki. Bułkę (bagietkę) należy pokroić w plastry wysuszyć (można zarumienić w piekarniku. Następnie zafoliować lub po prostu zapakować w sposób chroniący przed wilgocią. Niestety te robione z bułki są dość kruche. Za to przechowują się jak prawdziwe suchary.

#7
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Suchary najprostsze, to można by zrobić z jakiejś mąki dodać wody, takie ciasto zrobić ew. sól i inny przyprawy ale za to wychodzą twarde jak cholera.
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#8
Kaktus Morderca

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 postów
tzw. podpłomyki, łamacze zębów
"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

#9
Barnabek

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
a pieczywo typu Waza, albo jakieś wafle ryżowe.
Można od biedy zabrać jakieś płatki śniadaniowe i też nimi można się opchać, przynajmniej na jakiś czas wystarczy.

#10
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Jak myślicie ile takie "podpłomyki" wytrzymają jeśli będą przechowywane w szczelnym pudle?
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#11
Kosa

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 355 postów
  • LocationOsiek
Podpłomyków nie robi się na zapas.

#12
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Suchary typu SU-2 (bez kminku jak ktoś nie lubi). Zrobiłem takie na ostatnie spotkanie (w kształcie nietoperzy - logo MRU).
Składniki:
-mąka- 3 szklanki,
-woda-szklanka,
-sól-1,5 łyżeczki,
-masło-łyżka.
-opcjonalnie (co kto lubi) zioła (w tym kminek ;), nasiona np. słonecznika itp.
Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (może się okazać, że trzeba będzie dosypać trochę mąki lub dodać wody). Ciasto ma mieć gęstą konsystencję (coś pomiędzy ciastem na makaron, a pizze).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm.
Kroimy w formę jaka nam odpowiada (standardowo w prostokąty).
Wypiekamy w piekarniku (ja robię to na oko więc temperatury i czasu niestety nie podam). Dobrze w trakcie pieczenia jest je obrócić na drugą stronę.
P.S.
SU-2 czasami można dostać w Eko.

#13
redrick79

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 29 postów
Kiedyś byłem fanem sucharów ale z wiekiem mi przeszło :), kruszyły się czasami trafiały się strasznie twarde , teraz preferuję w teren pumpernikiel, zdrowe pełnoziarniste pieczywo, długi okres zdatności do spożycia, po rozpakowaniu spokojnie przez kilka dni można jeść, są też wersje gdzie w zbiorczej paczce każda kromka jest pakowana oddzielnie. Pieczywo wasa czy wafle ryżowe też są spoko ale objętościowo sporo miejsca zajmują.

#14
Ragnar

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 118 postów
  • LocationGDA
Od dłuższego czasu na wszelakie wypady używam Lidlowych sucharków, są tanie kruszę się co prawda ale zapakowanie ich w sztywny pojemnik daje rade

#15
Luu

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
  • LocationOpole
ja takze jadlem suchary bieszczadzkie. bardzo je lubie. polecam takze zrobic sobie podpłomyki. pełno przepisów na nie znajduje sie w internecie





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych