Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Syropy - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Syropy


27 odpowiedzi w tym temacie

#1
KnockeR

    Administrator

  • Administrator
  • 1739 postów
Założyłem temat aby podzielić się moim odkryciem :) ale może ktoś wie jak samemu wyrabiać syropy to chętnie się nauczę.
Dziś kupiłem syrop z pędów sosny, wystarczy dodać łyżkę do herbaty i smak i zapach jest taki, że można się poczuć prawie jak w lesie!
Dołączona grafika
When the Zombies come, I'll be ready!
Zombie Zone Survival w świecie postapokalipsy!

#2
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Syrop z pigwy. Owoce pokroić i umyć. Wziąć słoik, i na przemian zasypywać cukrem nierafinowanym. Postawić na parapecie, i przykryć ścierką wylot słoika. Ważne żeby było ciepło. Dzień, dwa i syrop gotowy. I w sumie, to tak ze wszystkimi owocami idzie zrobić :P
Taka metoda mojej babci. Ale dopytam to napiszę

#3
WarBlok

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 313 postów
  • LocationDeGie
En sok z pędów sosny robi teściowa coś fantastycznego.
Przy czym należy wsiąść pod uwagę w jakim rejonie Polski rośnie sosna.

https://www.google.p...lient=firefox-a

#4
Norman

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
Sosna rośnie w praktycznie całej Polsce. A mnie napewno ;p. Na ten syrop zbiera się pędy młode na wiosnę i zasypuje cukrem

#5
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Cała tajemnica robienia takich syropów to ilość cukru. Po prostu trzeba przesypać nim owoce ale w dużej ilości. Jak damy za mało cukru i owoce puszczą sok to zacznie on fermentować a wtedy zamiast soku będziemy mieli wino i to niedobre bo za słodkie. Dobry na przeziębienie (kaszel) jest syrop z cebuli. Zrobienie jak wszystkich innych syropów. Cebulę drobno pokroić, zasypać cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 do 3 dni.

#6
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń

Wyświetl postUżytkownik huzar dnia 25 listopad 2012 - 21:24 napisał

Cała tajemnica robienia takich syropów to ilość cukru. Po prostu trzeba przesypać nim owoce ale w dużej ilości. Jak damy za mało cukru i owoce puszczą sok to zacznie on fermentować a wtedy zamiast soku będziemy mieli wino i to niedobre bo za słodkie. Dobry na przeziębienie (kaszel) jest syrop z cebuli. Zrobienie jak wszystkich innych syropów. Cebulę drobno pokroić, zasypać cukrem. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 do 3 dni.
I w miarę znośny jest taki syrop z cebuli, sam od paru dni zażywam. ;)
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#7
Rayan

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 549 postów
  • LocationKoszalin
Zgadzam się i najzdrowsze za razem. Dobry jest też syropek z plastrami cytryny i miętą. Do herbaty pycha taki orzeźwiający :D
Niech kule świszczą nad ich głowami...

#8
WarBlok

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 313 postów
  • LocationDeGie
Norman zgadza się sosna rośnie w całej Polsce,
a zbierałbyś pędy z sosny rosnącej przy autostradzie?
bo ja nie.

#9
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Też zbieram w miarę możliwości z dala od zanieczyszczeń. Na szczęście w powszechnym użyciu teraz jest benzyna bezołowiowa.

#10
Shadow

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 238 postów
Moja mama na przeziębienie robiła mi syrop z cebuli.... Bleeeee, w dodatku nie na widzę cebuli :/ Ale pomagało. Do słoika wrzucić kilka "warstw" cebuli, i zalać gorącą, nie wrzącą wodą. Może gdyby dodać listki mięty, lub świerku poprawiło by to smak. Ale ja osobiście cebuli się nie tykam :D

#11
Rayan

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 549 postów
  • LocationKoszalin
Mówicie by przekładać z cukrem, proponował bym miodu było by zdrowsze ;)
Niech kule świszczą nad ich głowami...

#12
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Miód nie wyciągnie tych soków. Najlepiej cukier trzcinowy, jest zdrowszy. Ale drogi.. więc najkorzystniej cukier biały :)

#13
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Bardzo ale to bardzo bardzo bardzo bardzo przepraszam że odkopuję temat.
Już niedługo zakwitnie mniszek lekarski potocznie zwany mleczem, z którego można zrobić świetny syrop dobry na przeziębienie grypę i na co dzień kiedy zachce się czegoś słodkiego, mama używa dokładnie tego przepisu http://www.okiemjadw...ka-lekarskiego/
A gdy zakwitną róże można z nich zrobić piękny czerwony syrop. Wystarczą płatki róży dajmy na to 250 g i250g cukru ( ważne żeby skala wagi się zgadzała 1:1) płatki płuczemy wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 dni.

Użytkownik Tomahawk47 edytował ten post 27 kwiecień 2013 - 20:06


#14
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Bardzo dobrze, że temat odgrzebałeś. Przerabianie mniszka na syrop i wino to mój sposób na walkę z nim.
Z płatków róż nie robiłem ale dobrze, że podałeś przepis to spróbuję zrobić - chociaż nie uśmiecha mi się zbieranie tych płatków bo to nudne zajęcie i czasochłonne.
Warto wspomnieć - bo na czasie o zebraniu i przerobieniu na syrop młodych pędów (tegorocznych przyrostów) sosny. Bardzo dobry na przeziębienie. Przepisu nie podaję - z łatwością znajdziecie w internecie.

#15
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Mam jakąś wenę do robienia przetworów :D . Szukam jakichś przepisów na syropy i znalazłem jeszcze z agawy mam ze 6 tych roślin, tylko sporo z tym roboty.

#16
Suchy

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 393 postów
Jak długo taki "miód" może stać zanim się popsuje?

#17
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Miód się nie psuje.. Tak samo jak wódka.
Wiesz chyba ,że naprawdę go zasyfisz. Ale taki miód znaleziony w grobowcu w Egipcie, po podgrzaniu, dalej był zdatny do spożycia :P

#18
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
Miód może (a nawet powinien się skrystalizować). Aby był znowu ciekły i przejrzysty należy go właśnie podgrzać.

#19
Suchy

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 393 postów
Na pewno mówimy o tym miodzie z mniszka z przepisu kilka postów wyżej?

#20
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
No nie jest to miód naturalnie robiony przez pszczoły, ale też nie powinien się zepsuć.
Żywnośc konserwuje się poprzed zasalanie, kwaszenie i słodzenie, tak aby produkt się nie popsuł.
Więc powinno zdać egzamin





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych