Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Syropy - Zombie Zone Forum - strona 2

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Syropy


27 odpowiedzi w tym temacie

#21
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów

Wyświetl postUżytkownik Suchy dnia 28 kwiecień 2013 - 20:03 napisał

Jak długo taki "miód" może stać zanim się popsuje?

Kilka lat na pewno. :D Jestem pewien że bardzo długo. W tym roku zrobię z 900 kwiatów na 4,5l syropu. Chyba się zabiję jeśli się pomylę w obliczeniach. -.-

Użytkownik Tomahawk47 edytował ten post 29 kwiecień 2013 - 12:36


#22
Hummel

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 487 postów
Nic Ci się nie stanie, wierz mi jestem kucharzę :P

#23
nemo2010

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 31 postów
29 kwietnia tego roku poszedłem zajrzeć do lasu na pędy sosny i postanowiłem zrobić mały słoiczek wczesnego syropu z pędów sosny.CHociaż najlepiej zrobić z pedów 10cm max 15...
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Młodę pędy jak te na zdjęciach ciężko się obiera,więc nie polecam zbierać takich młodych...

A tu syrop z tamtego roku została mi tylko resztka....
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Syrop z pędów sosny może być przechowywany kilka lat.Zastanawiam się od dłuższego czasu czy by nie zrobić syropu w balonie 54l po winie,bo mam akurat jeden wolny,ale z drugiej strony trzymać w balonie tyle syropu to chyba przesada,lepiej rozlać do butelek,a najlepiej takich małych jak na zdjęciu przynajmniej jak dla mnie....

#24
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Też wczoraj byłem zrobić zwiad :D. Sosny są jeszcze za małe a na łąkach są już mlecze ale za mało, poczekam aż będzie gęsto tych kwiatów.

#25
nemo2010

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 31 postów
Ja też czekam na mlecze by zrobić z nich wino na wymianę,tylko od groma ich potrzebuję tych kiatków
oraz syrop z mniszka też zrobię...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#26
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Zastanawiałem się również nad zrobieniem wina, ale sporo z tym roboty :( , cóż wypij za nasze zdrowie.

#27
nemo2010

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 31 postów
No roboty jest przy winach tylko się tak mówi co to jest zrobić wino jak mówią mi znajomi.To zróbcie a sami się przekonacie jakie to czasem męczące jest,zwkłaszcza gy robi się tylko w balonach 54litrowych jak w moim przypadku... Z czeremchy mam wino i do każdego balona dawałem po 28,5kg samych owoców,a zebrać tyle to trochę czasu zajmie...
Wino swojskie potrzebuje do 2 lat dojrzewania w balonie i potem do butelek,więc liczy się tu cierpliwość winiarska,czyli czas..
Z chęcią bym wypil za wasze zdrowie,lecz niestety nie piję alkoholu od zawsze,winiarzem postanowiłem zostać by od tak mieć pełno swego wina.Dla mnie liczą się tylko wina min 16% bym mógł je długo przechowywać,bo te 16% minimum procentów to gwarantowana granica długiego leżakowania wina w butelkach...Miałem też wina z 1950 roku po dziadku...

#28
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
No syrop zrobiony. Zmieniłem trochę przepis dodając 1l na porcję a nie 1,5l. Pamiętajcie aby wcześniej wodę przegotować i ostudzić, oraz żeby zapasteryzować syrop. Nawet szybko zebrałem 900 kwiatów, lecz niektóre były zbyt małe i dozbierałem jeszcze 200 :P . Samo zrywanie trwało jakieś 10 -15 minut

edit: literufka

Użytkownik Tomahawk47 edytował ten post 03 maj 2013 - 14:25






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych