Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Pemikan - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Pemikan

pemikan mięso suszone

6 odpowiedzi w tym temacie

#1
voldig

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
Pemikan- mięso wysuszone, rozdrobnione i zmieszane z tłuszczem. Było jedzone przez Indian i podczas wypraw arktycznych.
Czy ktoś to jadł, albo sam robił? Można to dosyć długo przechowywać, ale czy w szczelnym pojemniku się nie zepsuje?
"Musimy ryzykować, ponieważ największym hazardem w życiu jest niczym nie ryzykować. Ten, kto nie ryzykuje, nic nie robi, nic nie ma, jest niczym"

#2
wilcham

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 385 postów
Robić nie robiłem, jeść nie jadłem, ale link proszę bardzo: http://www.grandpapp...fo/rpemmica.htm
Napisane, że trzyma kilka lat w temperaturze pokojowej.
Vigilate itaque, quia nescitis diem neque horam.

#3
huzar

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
To prawie tak jak smalec z dużą ilością skwarek. Dobre, jadłem, długo trzyma - smalec oczywiście ;)

#4
Hedehog

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów
Czymś podobnym do pemikanu jest pinola. Jest smaczniejsza niż pemikan, lecz też ma dużo wartości odżywczych i i energetycznych. Wystarczy ziarna kukurydzy "zbrązowić" w piekarniku lub jeśli jest się już na wycieczce to żarze ogniska. Następnie zetrzeć na "proszek" i np. wsypać do szklanki wody. Dodaje energii nawet na około 10 godzin. Sam nigdy nie jadłem ani nie robiłem, moje informacje pochodzą z książki :)

#5
MarcoPralco

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 380 postów
  • LocationGdańsk

Wyświetl postUżytkownik Hedehog dnia 12 grudzień 2012 - 14:29 napisał

Czymś podobnym do pemikanu jest pinola.
Nie wydaje mi się, by prażona, mielona kukurydza miała cokolwiek wspólnego z suszonym mięsem ze smalcem.

#6
Hedehog

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów
Chodziło o to, że jest wysoko kaloryczna, dobra na wyprawy tak jak pemikan :)

#7
Biały

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
  • LocationBielsko-Biała
Smalcu i podobnych osobiście nie trawię, ale ta kukurydza może być całkiem ciekawą opcją- dzięki za info!

Z-Z powinno wydać survivalową książkę kucharską :D





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych