Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Bannock - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Bannock


9 odpowiedzi w tym temacie

#1
ziolo

    Zombie Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1901 postów
Bannock jest ciastem, na które nie ma jednego przepisu. Jedynie mąka pozostaje składnikiem stałym wszystkich bannocków (jednak nie zawsze jest to ten sam rodzaj mąki). Dodatkami do mąki może być tłuszcz (smalec, masło, łój, olej) oraz dodatki smakowe (najczęściej owoce suszone lub znajdowane w lesie). By bannock się udał - był miękki i wyrośnięty - konieczne jest dodanie spulchniacza w postaci sody, proszku do pieczenia lub nawet roztworu popiołu. Prostota tego "ciasta" i możliwość dowolnej modyfikacji jego składu to jego najważniejsze atuty.
Mój przepis pozwala na zabranie gotowych składników ze sobą na najdłuższe możliwe wycieczki oraz przygotowanie bannocka poprzez dodanie wody i pieczenie na ognisku. Podana ilość składników pozwala na zrobienie 4 bannock'ów o średnicy 12 cm i wysokości około 5 cm (taka naprawdę duża bułka). W związku z tym ilość tą dzielę na pół i trzymam w oddzielnych woreczkach strunowych w celu przygotowania tylko 2 buł za jednym posiedzeniem przy ognisku. Wystarczy, by się podzielić lub samemu dobrze najeść.
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) - może być troszkę więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • garść rodzynek (im więcej tym ciasto słodsze i smaczniejsze)

Przygotowanie:
Należy zagnieść ciasto. Odpowiednią ilość wody można dodać nawet od razu w całości. Ciasto wygniata się około 5 minut (nie więcej). Jeśli nasze ognisko dobrze już grzeje - posiadamy na dnie żar, formujemy okrągłą bułę i kładziemy na dnie pokrywki lub innego metalowego naczynia (może być i aluminium). Nie przyklejamy buły do tego naczynia, tylko kładziemy do niego. Umożliwi nam to dowolne obracanie bannockiem podczas pieczenia. Stawiamy przy ognisku, w odległości około 20 cm wierzchem buły w kierunku ognia (kawał drewna może posłużyć nam za podpórkę). Musimy doglądać bannocka, by piekł się powoli. Jedna strona wymaga czasu około 20 minut (należy przez ten czas obracać by skórka zbrązowiała nam regularnie i się nie przypaliła). Po 20 minutach obracamy bannocka i robimy to samo piekąc drugą stronę.
Po około 40 minutach mamy gotowe słodkie ciasto. Podczas właściwego pieczenia powinno ono potroić swoją objętość. Bannock jest ciastem dość suchym ale słodkim i smacznym. Idealnie smakuje z miodem lub konfiturą.
W piekarniku przy 180°C podobny efekt uzyskamy po około 25 minutach (ale ogniskowy bannock jest lepszy).

By Piotr Antkowiak

http://survival.stre...patenty.htm#jed

Dołączona grafika
Dołączona grafika


Składniki mam. Pod wieczór pyknę to sobie w piekarniku.
Zobaczymy jak wyjdzie i czy warto zabierać składniki ze sobą na wyprawy.

#2
Jerry

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 98 postów
Naprawdę ciekawe, sam chętnie przetestuje przy najbliższej okazji. Jeszcze tylko naszprycować konfiturą i prawdziwy obozowy pączek wyjdzie.

#3
ziolo

    Zombie Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1901 postów
Zrobiłem. Ale zamiast mleka w proszku dałem płynne. Miało być 20 minut w piekarniku. Moje ciacho siedziało godzinę i dość słabo wyrosło. W smaku ok. Tam gdzie rodzynka słodkie tam gdzie nie ma rodzynki, suche i mdłe. Foto później. Poszukam jakiegoś innego przepisu bo coś mi się wydaje, że nie takie ciasto wyszło przed wsadzeniem do piekarnika.
Trochę zakalcowate wyszło.
Dołączona grafika

Użytkownik ziolo edytował ten post 12 marzec 2013 - 17:18


#4
Suchy

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 393 postów
Wygląda jak ciasto drożdżowe, ale w składnikach ich nie ma. Postaraj się może dodać więcej cukru, ale rozpuść go w wodzie przed dodaniem reszty składników.

#5
ziolo

    Zombie Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1901 postów
Ostygło i smakuje ok. Nie ma zakalca.

#6
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Jako że w te deszcza cholernie mi się nudzi, postanowiłem zrobić to ciacho. Również dałem mleko w płynie ( pół szklanki ) i 3/4 szklanki wody. Trzymałem się przepisu, ale ciasto było za rzadkie więc dodałem jeszcze trochę mąki i cukru. Przewiduję zakalca, chociaż siedzi już 10 minut w piekarniku.

#7
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Wyszło bez zakalca. :P Twarde i chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przyznam że smak dość oryginalny.

#8
palowski

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 49 postów
  • LocationBB/Krk
pewnie zjedzone przed zrobieniem zdjęć... :angry:

#9
DARKdog

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 332 postów
  • Locationfestung Bentchen
Wg przepisu wychodzi wszystko elegancko. Mleko musi być proszku, nie może być zwykłe. Najlepiej dać cukru z 6-7 łyżeczek i jest git. Podobny przepis też jest na chleb z ogniska - też super sprawa.

#10
Tomahawk47

    Rekrut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 364 postów
Mam jeszcze jedno ciacho ale wstydzę się web-camerki. Wyszło jak u ziola.

Edit: Jedno ciacho owymiarach ok. 10x7x4 niesamowicie syci, po zjedzeniu dwóch płakałem z bólu. :P

Użytkownik Tomahawk47 edytował ten post 15 lipiec 2013 - 11:34






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych