Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Rośliny jadalne i użytkowe - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Rośliny jadalne i użytkowe


4 odpowiedzi w tym temacie

#1
Komandos

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
  • LocationPiotrków Tryb.
Jakie znacie rośliny jadalne, użytkowe. Jak będziecie pisać to proszę żeby określać porę roku w której występuje.

Wiosna
-Babka
Dołączona grafika
Świeży zmiażdżony liść babki służy do nacierania miejsc pokłutych przez komary lub inne drobne insekty, przyspiesza gojenie się pęcherzy, odparzeń i ran - można go też używać w całości - jako plastra gojącego. Syrop babkowy jest odpowiedni (zwłaszcza dla dzieci) przy kaszlu i zaburzeniach jelitowych. Rozcieńczonym naparem przemywamy oczy przy zapaleniu powiek lub spojówek.

-Robina Akacjowa(Akacja)
Dołączona grafika
Posiada jadalne kwiatostany. Można je jeść na surowo, są słodkie, można również zaparzyć z nich herbatkę
UWAGA: Pozostałe części robinii są trujące.

-Stokrotka
Dołączona grafika
Przyziemne liście wraz z pąkami są wczesną wiosną źródłem witaminy C (30 mg/100 g). Później też są jadalne, chociaż już nie tak smaczne. Bardzo ciekawie wyglądają kwiaty stokrotki pływające w zupie lub zapieczone w podpłomyku czy omlecie. Korzenie również nadają się do jedzenia (gotowane lub na surowo) ale trzeba je starannie oczyścić z ziemi. Z części nadziemnej można wyciskać sok i pić po rozcieńczeniu wodą.

Na razie tyle ode mnie. Proszę dodawajcie od siebie roślinki :)
"Gdy nie będziesz miał sił, będziesz leżał i gnił"

#2
Qba

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
Bez czarny, dziki bez czarny. Kwitnie od maja do czerwca a nawet lipca. Zbiera się przeważnie kwiaty lub dojrzałe owoce. Zielone są silnie trujące. Kwiaty się suszy a z owoców robi sok wymaga on jednak gotowania z uwagi na trojące substancje. Roślina rośnie w lasach stosunkowo pospolita. Sok dobry na przeziębienie. Napary z suszonych kwiatów również. Zbierana w mojej rodzinie w dużych ilościach.
Załączony plik  images.jpg   13,89 KB   23 Ilość pobrań

Komosa biała. Roślina jednoroczna.Rośnie na przydrożach, śmietniskach, rowach. Kwitnie od czerwca do października.
Spożywanie: nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku. białko (16%), wedlowodany (49%), witaminy C i prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. Z nasion można przyrządzać mąkę i kaszę. W Europie na tzw. przednówku, oraz w czasie braków żywności podczas I i II wojny światowej była zbierana i wykorzystywana do spożycia, jako warzywo.
Załączony plik  images (2).jpg   10,87 KB   23 Ilość pobrań

Użytkownik Qba edytował ten post 14 marzec 2013 - 22:04


#3
Komandos

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
  • LocationPiotrków Tryb.
Wiosna
-Mniszek Lekarski
Dołączona grafika

Młode liście są bardzo popularną jarzyną-surówką we Francji (stąd nazwa - francuska sałata). Można też dodawać je do omletów lub podpłomyków. Zbiera się je tylko na przedwiośniu, gdy tworzą rozetę (oprócz najniższych, gorzkich liści). Rosjanie radzą wymoczyć je przez pół godziny w słonej wodzie lub przegotować w dwóch wodach z domieszką octu. Korzenie mniszka zbiera się późną jesienią lub wczesną wiosną (przed ruszeniem wegetacji). Rozcięte wzdłuż suszy się i przyrumienia na ogniu (15 min) - stają się wtedy chrupkie i słodkawe. Można też spożywać korzenie gotowane - polecane są wtedy dla cukrzyków.

-Pałka szeroko listna
Dołączona grafika
Pałka jest jedną z najważniejszych roślin w survivalu. Wszystkie części pałki są jadalne. Młode, soczyste pędy (a jeszcze lepiej ich białe lub jasnozielone nasady) nadają się do spożycia - gotuje się je jak szparagi lub w zupie. Można je też jeść na surowo. Najlepsze są wiosną - im wcześniej tym lepiej - mają wtedy najwięcej łatwego do pogryzienia rdzenia. Ich część zdatną do jedzenia rozpoznaje się bardzo prosto - czego nie można przełamać w palcach - należy odrzucić
Kłącza zawierają skrobię, cukier i białko - zbiera się je od jesieni do wiosny - kiedy mają najwięcej składników odżywczych. Kiedyś zbierano je nawet w zimie - wydobywając z dna osękami. Można je piec, gotować i dusić. Jedyny problem polega na tym, że zawierają dużo włókien, które trudno pogryźć. Można je żuć na surowo (lub gotowane) i połykać skrobię a resztę wypluć.

-Pokrzywa zwyczajna
Dołączona grafika
Wczesną wiosną można zbierać do jedzenia młode pędy (około 15 cm), później tylko młode liście i najmłodsze wierzchołki. Z liści - po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim (3-4 min) obsmażeniu na oleju - przyrządza się zupy, dodaje się do nadzienia, sałatek, jajecznicy, omletów, mielonych mięs, past i nadzienia słonych ciast. Nieźle wychodzi mieszanka BMP (liście brzozy, mniszka, pokrzywy). Można je przyrządzać jak szparagi lub drobno pokrojonymi zastępować zieloną pietruszkę.

Napar stosuje się jako lek moczopędny, przeciwkrwotoczny i poprawiający przemianę materii, a zewnętrznie przeciw łupieżowi i wypadaniu włosów. Sok ze świeżego ziela poleca się przy anemii, do tamowania krwawień i gojenia ran. Na poparzenia pokrzywą działa łagodząco sok z babki.
"Gdy nie będziesz miał sił, będziesz leżał i gnił"

#4
Samuel

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 158 postów
Szczaw zwyczajny
Liście jadalne, od biedy także łodyga. Liście można zrywać od wiosny, im są starsze tym kwaśniejsze, zawierają dużo witaminek- C,A,B.
Dołączona grafika

Jerzyna
Owoce i liście jadalne, liście dostępne przez cały rok, nawet podczas zimy pod śniegiem. Napar z liści pomaga przy przeziębieniu. Korzenie też jadalne.
Dołączona grafika

Wrotycz
Liście odstraszają owady, głównie mrówki i myszy.
Dołączona grafika

Dziewanna drobnokwiatowa
Kwiaty trzeba wymoczyć w gorącej wodzie, tak długo aż dobrze zżółknie- dobre na kaszel i zwalcza chrypkę. Reszta rośliny jest trująca
Dołączona grafika
Dbaj o swój nóż, bo kiedyś to dzięki niemu zadbasz o siebie.

#5
Qba

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
Tu jest sporo. Dla zainteresowanych.
http://survival.stre...spis_roslin.htm





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych