Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Dynamo do roweru, a telefon - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Dynamo do roweru, a telefon


14 odpowiedzi w tym temacie

#1
Cyprian97

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów
Siema!
Jakie są koszty zamontowania dynamo w rowerze? Zastanawiam się nad zakupem, ponieważ chciałbym mieć możliwość ładowania telefonu podczas jazdy. Tu pojawia się kolejne pytanie, czy uzyskam wystarczające napięcie i natężenie prądu potrzebne do naładowana smartphona? Możecie polecić jakieś ciekawe aplikacje na androida, przydatne na rowerze?

#2
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Wydaje mi się że lepiej zamiast dynamo zastosować specjalną piastę, która działa jak dynamo i nie wytwarza oporu w trakcie jazdy, do tego stabilizator napięcia i ewentualnie układ zwiększający je.
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#3
Cyprian97

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów
Hmm faktycznie lepsza opcja, mniej wysiłku będzie to kosztowało. Mogę się mylić, bo jestem laikiem w tych sprawach ale trzeba będzie wrzucić też jakąś diodę, albo nawet układ prostujący?

#4
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Podejrzewam że tak, trzeba by sprawdzić ile taka piasta produkuje prądu i wtedy dobrać resztę elementów.
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#5
Cyprian97

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów
Dzięki. Jeśli bardzo będę się nudził, to coś pokombinuję :D

#6
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Liczę, że się efektami podzielisz i powodzenia życzę! ;)
Do takiej ładowarki dodałbym jeszcze jakiś akumulator, który byłby ładowany przez cały ten układ a z niego dopiero telefon.
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#7
Cygan96

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
  • LocationBiałystok
posiadam to zrobione.
najlepszy wybór to piasta shimano z napieciem wyjsciowym 36 v (zmienne bez oporu czyli bez obciazenia) pozniej montujemy mostek prostowniczy moze byc 1A (4 diody prostownicze lub gotowy) i wtedy mozna podlaczyc stablilizator napiecia typu 7805 on potrafi zbic napiecie z 35V do 5V 1A (nalezy pamietac o radiatorze do odprowadzenia ciepla (poniewaz musimy zbić napięcie a nie jeszcze je zwiekszac) to daje spokojnie jakis 1A prądu a do smartfona to wystarczy tylko oczywiscie pozostaje problem albo swiecimy albo ladujemy.

wykonuje takie uklady, wiec jezeli ktos chce sie za to zabrac i posiada zwykla lutownice transformatorowa to z checia pomoge i wytlumacze co i jak... (od projektu do schematu, czytania jego, doboru czesci, zmontowania ukladu i zlozenia w obudowe ze średnia norma IP (chlapo-szczelne)
Konstruktywna krytyka ma najwieksza wartosc. (nie lubie Polskich znakow)

#8
stalker_PL

    Snajper

  • Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
To ewentualnie montaż dwóch piast na przód i tył, jedna od świecenia inna od ładowania. Taka wolna myśl. ;)
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
Dołączona grafikaDołączona grafikaSP2PR

#9
xKrzychu3

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
Jeśli chodzi o aplikacje to MAPS.ME (jak google maps tylko możesz pobrać całą mapę Polski - 2GB)

#10
sucharekPL

    Zwiadowca

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
  • LocationPelplin
Chyba pomyliłeś temat.
Nie chodziło o wyszydzanie tylko informowanie.
Prawdziwy patriota dla Ojczyzny gotów oddać żywota.

#11
Cygan96

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
  • LocationBiałystok

Wyświetl postUżytkownik stalker_PL dnia 08 lipiec 2015 - 08:44 napisał

To ewentualnie montaż dwóch piast na przód i tył, jedna od świecenia inna od ładowania. Taka wolna myśl. ;)
Prawda ponieważ Piast z dynamem się nie tak czuję... Ale opór jazdy będzie wyczowany podczas poboru
Konstruktywna krytyka ma najwieksza wartosc. (nie lubie Polskich znakow)

#12
Daniel

    Przewodnik

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 122 postów
  • LocationOświęcim
Hey, mam dynamo w piaście Shimano.
Po zakupie, myślałem o patencie z USB. Ale stwierdziłem, że nie jest mi to potrzebne - powerbank załatwia sprawę.
Zobacz te linki: http://www.gregorkarnas.com/usb/
Jedna z najlepszych firm oświetlenia na dynamo w piaście ma w ofercie lampę z portem USB (ładowanie) ale koszt to około 600zł: http://www.bumm.de/p...-iq2-luxos.html
Mają też ładowarkę USB podobne do tej z pierwszego linku: http://www.bumm.de/p...k/usb-werk.html

Polecam też uchwyt na rower FINN dostajesz do niego aplikację nawigacji rowerową z licencją na 1 miasto: getfinn.com

#13
pietiaa

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów
Czy ze zwykłego dynama czy tego w piaście działać to będzie różnica w cenie zwykłe dynamo 15 zł to w piaście 130 zł plus wizyta w serwisie albo innym miejscu żeby rozebrać wszystkie szprychy założyć krótsze i wycentrować
Minus tych wszystkich urządzeń nie magazynują energii wiec jedziemy produkujemy prąd i jeśli nie mamy nic podłączone to cała robota na nic
Domowymi sposobami można by zrobić to zdecydowanie taniej ale mniej efektywnie.

#14
KnockeR

    Administrator

  • Administrator
  • 1739 postów
Pytanie czy warto przy obecnych cenach powerbanków, które wystarczają na kilka ładowań chyba nie ma sensu bawić się w dynamo.
When the Zombies come, I'll be ready!
Zombie Zone Survival w świecie postapokalipsy!

#15
AbraKadabra

    Hunter

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1314 postów
  • Locationmałopolska

Wyświetl postUżytkownik KnockeR dnia 19 kwiecień 2016 - 16:55 napisał

Pytanie czy warto przy obecnych cenach powerbanków, które wystarczają na kilka ładowań chyba nie ma sensu bawić się w dynamo.

KnockeR, jest tylko jeden problem, mianowicie powerbank'a też musisz czymś załadować. Piąte: NIE ZABIJAJ! Nie zabijaj kreatywności i myślenia innych bo wraz z ich zabitymi ideami możesz zabić samego siebie. ;)

Użytkownik AbraKadabra edytował ten post 11 maj 2016 - 21:20

"Nie ma takiej choroby, której nie dało by się wyleczyć za pomocą 30.06" E.Hemingway





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych